Yaşlıların rasionunda vitaminlərlə
zəngin qidalar üstünlük təşkil etməlidir

Yaşlıların rasionunda vitaminlərləzəngin qidalar üstünlük təşkil etməlidir
 

İnsan orqanizmi yaşlandıqca maddələr mübadiləsi zəifləyir, nəticədə müxtəlif ərzaq məhsullarına tələbat da dəyişir. Yaşlı insanlar yeni növ koronavirus (COVID-19) infeksiyasının yüksək risk qrupuna daxil olduğundan onların düzgün balanslı qidalanması vacibdir. Ürək-damar xəstəlikləri, şəkərli diabet, təzyiq digər xəstəliklərin profilaktikasında qidalanma mühüm əhəmiyyət kəsb edir.

Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun mütəxəssisi Nərmin Ağalarova deyib: “Gündəlik qida rasionunda yüksək vitamin mineral ehtiva edən ərzaqlara üstünlük verilməsi daha yaxşı olar. Məsələn, A vitamini həzm tənəffüs sisteminin fəaliyyətində yaxından iştirak edir. Həmin vitamin şirin kartof, propolis, ispanaq, sarımsaq yumurtanın tərkibində daha çoxdur. S vitamininə əsasən sitrus meyvələrinin tərkibində, eləcə qırmızı bibər, pomidor s. qidaların tərkibində rast gəlinir”.

Kalsium sümük möhkəmlənməsində mühüm rol oynayır daha çox tünd yaşıl rəngli tərəvəzlərdə, süd süd məhsullarında mövcuddur. Qızıl balıq, pendir yumurtanın tərkibi B vitamini ilə zəngindir.

D vitamininə isə daha çox yumurta qızıl balığın tərkibində rast gəlinir. Bundan başqa, E vitamini güclü antioksidantdır, ona əsasən dənli bitkilərin, bitki yağlarının, badam, fıstıq fındığın tərkibində rast gəlinir. Bundan başqa, sink K vitamin çatışmazlığı da müxtəlif xəstəliklərin yaranması üçün risk faktoru hesab edilə bilər. Yaşlı insanların menyusuna lifli qidaların da daxil edilməsinin böyük əhəmiyyəti var. Liflə zəngin meyvə tərəvəzlər bu sahədə çox faydalıdır, çünki yüksək miqdarda mineral vitamin tərkibinə, həm daha az kaloriyə malikdirlər”, -deyə mütəxəssis bildirib.

Əlli yaşından yuxarı olanların qida liflərinə gündəlik tələbatı 30 qramdır. Liflə zəngin qidalar əsasən meyvə tərəvəzlərdədir. Bundan başqa, istehlak edilən yağların çoxu sağlam doymamış yağlardan ibarət olmalıdır.

Həkim-diyetoloq Sevinc Həsənzadə deyib: “Yaşlı insanlar günün birinci yarısında bir porsiya meyvə qəbul etməlidirlər. Tərkibində şəkər olduğuna görə axşam meyvə-tərəvəz qəbul etməkdən uzaq olmalıdırlar. Vaxtında yatmalı, çəkiyə görə kifayət qədər su qəbul edilməlidir. Şəkərli diabet xəstəsi olan yaşlılar axşam vaxtı karbohidrat tərkibli qidalara az üstünlük versinlər. Arterial təzyiqi olanlar isə qoyun ətindən uzaq olmalıdırlar”.

Orqanizm kifayət qədər kaliumla təmin etməklə, həmçinin duzdan istifadəni məhdudlaşdırmaqla yüksək təzyiq problemini aradan qaldırmaq mümkündür. Fiziki aktivlik sağlamlığın vacib şərtlərindəndir. Bədən çəkisinin artması, eləcə xəstəliklərin yaranması ilə nəticələnir.

Paralel.az

0.011523962020874