Oruc tutarkən mədənizi rahatlatacaq qidalar
Sağlam oruc tutan zaman istifadə etməli olduğunuz xüsusi qidalar var. Bunlar mədənizin ağrımasına mane olacaq, sizi gümrah tutacaq.
Axşam.az xəbər verir ki, oruc adamlar üçün qida seçimi xüsusidir. Bu ərəfədə qida seçimi təbii və işlənməmiş qidalardan ibarət olduğu müddətcə qanda xolesterin artmaz, sidik turşusu böyrəklərdə kristallaşmır və təzyiq dəyişmir. Bu səbəblə oruc tutanda istər iftarda, istərsə də sahurda müxtəlif qida qruplarından ən faydalı qidaları tez-tez yemək sağlamlıq üçün çox əhəmiyyətlidir.
Əsasən bitki mənşəli qidalardan olan pəhriz lifi və sağlam zülal ehtiva edən qidalarla iftar üçün balanslaşdırılmış yemək planlaşdıranların metabolik qan parametrlərində heç bir pisləşmə olmadığı göstərilib. Bu araşdırmada həmçinin yüksək yağlı, yüksək karbohidratlı və kalorili iftar yeməklərinə üstünlük verənlərdə qan şəkərinin həddindən artıq yüklənməsi, baş ağrısı və yorğunluq səbəbiylə həzmsizlik, yuxululuq və yuxuya meylin daha şiddətli olduğu bildirilir.
Püstə ən aşağı kalorili çərəzdir. 1 porsiya, yəni kiçik bir xurma ölçüsü, 50 püstədir. Bir porsiyada bütün qoz-fındıq arasında ən aşağı kalori, təxminən 160 kalori və 6 q-a qədər bitki zülalı var. O, həm də pəhriz lifi baxımından ən zəngin qozdur və ən sağlam yağ olan yüksək miqdarda oleik turşusu ehtiva edir. Ən çox kalium, mis, manqan, sink mineralları, E və B 6 vitaminlərini ehtiva edən qozdur. Püstə lutein, zeaksantin, beta karotin, antosiyanidinlər və fitoesterollarla ən zəngin çərəzdir. O, xolesterini aşağı salır, tox saxlayır, bağırsaq hərəkətliliyini artırır, göz sağlamlığını makula degenerasiyasından qoruyur, prebiyotikdir, afrodizyak təsir göstərir, tərkibində çox miqdarda mis olduğu üçün dəmirin sorulmasını artırır. Püstə arginin ehtiva edir və azot oksidinin istehsalını artırır. Qanın axıcılığını və damarların genişlənməsini dəstəkləyir.
Qara zirə təbii dərmandır.O, antioksidant, antiinflamatuar, antimikrobiyal, antidiyabetik və qan təzyiqini aşağı salan təsirlərə malikdir. Tərkibindəki aktiv maddə timokinon onun sağlamlıq faydalarındandır. Bundan əlavə, onun antioksidan təsiri hematopoezi stimullaşdırır və immun hüceyrələrin sayını artırır.
Omeqa 6 ilə omeqa 3 nisbəti ideal tarazlıq olan qida vasitəsidir. E1 miqdarını artırır, qanda laxtalanmanın qarşısını alır və immunitet sistemini gücləndirir. Qara zirə lizosomlar tərəfindən pəhriz sinkin qəbulunu artıraraq, sinkin immun sisteminə təsirini aktivləşdirir. Bal və qara zirənin birlikdə istifadəsi daha güclü immun reaksiya verir.
Kefir probiotik təsiri olan bir içkidir. Güclü ekzopolisaxarid quruluşuna malikdir. Bu, bağırsaqda faydalı bakteriyaların kolonizasiyasını dəstəkləyir. Ona görə də süd, qatıq və ayran əvəzinə kefir seçmək çox sağlamdır. Kefirin güclü xərçəng kovucu olduğu bilinir, çünki o, suda həll olunan qlükoqalaktan, kefir taxıllarının istehsal etdiyi kefiraninin komponenti və kükürd tərkibli amin turşuları ilə zəngindir. Kefir bağırsaqlarda immunitet sistemini pozan maddələrin istehsalını boğaraq immuniteti gücləndirən faydalar təmin edir.
Qarabaşaq bağırsaqlardan ağır metalları da süpürür. Lizin, arginin, triptofan və treonin amin turşuları ilə zəngin olan qarabaşaq yarması tərkibində özü olmayan xüsusi taxıllardandır. Tərkibində maqnezium, sink, selen, fosfor və molibden mineralları var. Yaxşı bir E vitamini və qida lifi mənbəyi olan qarabaşaq yarması serebrovaskulyar xəstəliklərdən qoruyan quercetin və bağırsaq sağlamlığı üçün lignanlarla zəngindir. Tərkibində molibden olan qarabaşaq yarması bağırsaqlarda olarsa, ağır metalları zərərsizləşdirir.
İftar üçün mütləq yeməkləri zeytun yağı ilə bişirin. Balqabaq, badımcan və yaşıl lobya az kalorili, bol yeyilə bilən sağlam qidalardır. Bu qidaları oruc tutanda yedikdə, tox olsan belə, qan şəkərinin yüksəlməsinə, sonra isə tez düşməsinə səbəb olduğu üçün yemək yedikdən sonra yuxuya getməkdən və səhər oyananda yorğunluqdan qaça bilməyəcəksən. Balqabaq, noxud, təzə qaragözlü noxud, lobya, göbələk, kələm, yaşıl lobya, təzə lobya, badımcan, soğan, pomidor, turp, cəfəri, kərə yağı, rukkola, şüyüd, çuğundur, nanə, bamya, sarımsaq, limon, yaşıl və qırmızı bibər, artishok, semizotu kimi tərəvəzləri əsas yeməklərinizlə doyana qədər yeyin.
Təzə meyvələr təbii həyatın ən mühüm xəstəliklə mübarizə aparanlardır. Orucluq zamanı hər gün 1 porsiya konservləşdirilməmiş və hazır sıxılmış meyvə şirəsindən başqa bütün meyvələri yeyin. Təzə meyvələr oruc zamanı infarktdan tutmuş insult kimi bir çox xəstəlik riskini üçdə bir azaldacaq.