Yeməklərin maraqlı tarixçəsi - FOTO
Karpaççio, Sezar salatı, Şarlotta tortu və s. kimi yeməkləri hamı yaxşı bilir. Ancaq hamı bilmir ki, bütün bu gözəlliklər real insanların adını daşıyır. Buna görə də sizi aşağıda məlumatlandırıcı tarixi və kulinariya ekskursiyamıza dəvət edirik:
Frans Zaxer- Zaxer tortu
Tort öz yaradıcısı Frans Zaxerin adını miras aldı. Əfsanəyə görə, bu şirniyyatçı həmin qüsursuz şokoladlı tortun reseptini cəmi 16 yaşında tapıb. Bir gün Şahzadə Venzel fon Metternix gənc Zaxerə masaya qeyri-adi tort gətirməyi tapşırdı. Franz yeni resept yaratmaq üçün bütün bacarıq və təxəyyülündən istifadə etdi. Təcrübə o qədər uğurlu oldu ki, desert dünyanın bir çox ölkələrində populyarlaşdı və bu günə qədər sevilir.
Lüsyen Olivie- Olivie salatı
Olivie salatı 1860-cı ildə Moskva Ermitajı restoranının banisi, rus əsilli fransız aşpazı Lüsyen Olivye tərəfindən icad edilmişdir. Əsas maddələrin məlum olmasına baxmayaraq, salatın əsl resepti hələ də sirr olaraq qalır. Bu, yeməyin özü və yaradıcısı ilə əlaqəli bir çox əfsanənin ortaya çıxmasına səbəb oldu.
Şarlotta Meklenburq- Şarlotka piroqu
Kraliça Şarlotta xəmirdə bişmiş şirin alma desertinin reseptinin sahibidir. Desert dünyanın bir çox ölkəsində populyarlıq qazanmışdır.
Vittore Karpaccio - "Karpaccio" ət yeməyi
İlk dəfə karpaccio keçən əsrin ortalarında bişirilmişdir. Bu, nazik dilim mal əti, tomat və parmezandan ibarət yeməkdir. İtalyan restoran sahibi onu rəsmlərində qırmızı çalarların üstünlük təşkil etdiyi məşhur intibah rəssamı Vittore Karpaççionun şərəfinə adlandırıb.
Con Montaqu, Sandviçin 4-cü Qrafi - Qəlyanaltı "Sendviç"
Montaqu yemək yeməyi və bridc oyununu çox sevirdi. Hər şeydən çox o, mal əti ilə çörəyi sevirdi. Bir gün oyun zamanı o, aşpaza əmr etdi ki, əti iki dilim çörəyin arasına qoysun. Belə bir yanaşma ilə o düşündü ki, əllərini və müvafiq olaraq kartları çirkləndirməyəcək. Bunun təxminən 1762-ci ildə baş verdiyi güman edilir və beləcə hazırda populyar qəlyanaltı olan sendviç yaranmış oldu.
Balerina Anna Pavlova-Pavlova deserti
Parlaq və zərif bir desert əfsanəvi balerina Anna Pavlovanın şərəfinə adını aldı. Onu aşpaz Albert Saks icad edib. Bir gün o, bir balerinanın çıxışını gördü və o qədər təsirləndi ki, onun gözəlliyini yemək bişirməklə hansısa formada əbədiləşdirmək qərarına gəldi.
Marqarita Savoyskaya-Marqarita pizzası
Bir əfsanə var ki, Savoyskaya Marqarita Neapol yaxınlığındakı yay iqamətgahında olarkən əsl neapolitan pizzasını dadmaq istəyirdi (o vaxtlar bu, yoxsulların yeməyi sayılırdı). Pitseriyanın sahibi Rafaelo Esposito kraliçaya iki ənənəvi pizza və bir müəllifə məxsus pizza hədiyyə etdi. Marqaritanın ən çox bəyəndiyi müəllif versiyası oldu. Pizza İtaliyanın dövlət bayrağının rənglərində hazırlanmışdı. Üzərində qırmızı pomidor, mozzarella pendiri və reyhan var idi. Daha sonra Esposito öz pizzasını kraliçanın şərəfinə "Marqarita" adlandırdı. Marqarita hazırda da bir çox pizzasevərlərin sevimlisidir.
Şair Fridrix Şiller - "Şillerin qıvrımları" deserti
Kimin ağlına gələr ki, qat-qat xəmirdən içi kremli borular şair Fridrix Şillerin adını daşıyır. Yaradıcı təkcə şeirləri ilə deyil, həm də qüsursuz böyük qıvrımları ilə tanınırdı. Bu buruqlar alman kulinariya mütəxəssislərini o qədər ilhamlandırmışdı ki, ona bənzər bir yemək hazırlayıb şairin adını vermişdilər.
Qraf Aleksandr Qriqoryeviç Stroqanov - "Beef Stroganoff" yeməyi
Yemək qraf Aleksandr Qriqoryeviç Stroqanovun adını daşıyır. Bu, fransız və rus mətbəxlərini uğurla birləşdirən qrafın aşpazlarından biri tərəfindən icad edilmiş və nəticədə kulinariyanın çox dadlı şah əsərlərindən biri ortaya çıxmışdı.
Restoran sahibi Sezar Kardini - Sezar salatı
Çoxlarımız səhvən elə bilirik ki, göyərti və tostdan ibarət məşhur salat qədim Roma hökmdarı Yuli Sezarın adını daşıyır. Əslində, yemək onun yaradıcısı meksikalı restoran sahibi Sezar Kardininin adını miras alıb. O, bunu 1924-cü ildə Tijuanada icad etmişdi.
Qraf Quryev Dmitri Aleksandroviç - "Quryevskaya" sıyığı
Quryev sıyığının yaranması ilə bağlı iki əsas versiya var. Birincisinə görə, bu, sonradan qraf tərəfindən satın alınan və onun malikanəsinin aşpazı edilən Zaxar Kuzmin tərəfindən icad edilmişdir. İkinciyə görə, Quryev Napoleon üzərində qələbə şərəfinə ləzzətli sıyıq reseptini təkbaşına icad edib.
Avstraliyalı müğənni Nelli Melba - "Melba" deserti
Fransız kulinariya mütəxəssisi Auguste Eskoffier məşhur opera divası Nelli Melbanın şərəfinə şaftalı, dondurma və moruq püresindən ibarət heyrətamiz desert icad etdi. Kulinarın bu şah əsəri hazırda dünyada ən məşhurlardan biri hesab olunur.