Türklərin icad etdiyi yemək - QURUD

Türklərin icad etdiyi yemək - QURUD
 

At belində köç edərkən icad edilən yemək

Orta Asiya mənşəli məhsullardan olan Qurut yağsız qatığı duzlayıb günəşdə qurutmaqla əldə edilir. Bu, bir zamanlar at belində köçəri türklərin ən vacib və saxlanan qidalarından biri olub. Dadlı yeməklərin hazırlanmasında istifadə olunur. 10 kq yağsız qatıq parça torbalarda süzülür və günəş düşən yerdə qurudulur. Süzülmüş qatıq yastı şəkilində qurudulduqda bir az turş olur. Ona görə də süzülən süzmə avuç içində konus şəklində yuvarlanır və təmiz ağ parçalar üzərinə qoyulur. Onları yumurta ölçüsü boyda etmək kifayətdir. Əriştə kəsildikdə günəşli havada, küləksiz havada damlara və ya evlərin qarşısında xüsusi hazırlanmış yerlərə qoyulur və bir neçə gün qurumağa buraxılır. Quruduqdan sonra 10-15 kq qatıqdan 1 kq qurut, qurut alınır. Qışda qurut şorbası, xəngəl (xələng, ravioli, ətli xəngəl) və həşıl kimi xörəklərin hazırlanmasında istifadə olunur. Sarımsaq, isti yağ sousu ilə süfrəyə verilsə, hengel və hasıl adlanan yeməklərin üzərinə tökülsə ləzzətli olur.

Uşaqlığını Şərqi Anadoluda, xüsusilə Qars-Ərdahanda və İğdırda keçirənlər bilirlər ki, nənələrimizin ən çox hazırladığı məhsullardan biri də qurutdur, bu baxımdan yeməklərə verdiyi ləzzətlə yanaşı, həm də nostaljidir əvəzolunmaz məhsuldur. Onun sağlamlıq faydaları saymaq mümkün deyil.

Paralel.az 

0.12937808036804